top of page

Питта конституция и Питта дисбаланс


ПИТТА КОНСТИТУЦИЯ

Хората с Питта конституция са със среден ръст и телосложение, въпреки, че някои от тях са стройни и слаби. Те рядко напълняват или отслабват прекалено много. Мускулите им са умерено развити и обикновено са по-силни от Вата хората. Очите им са бистри и най-често сиви, зелени или медно кафяви. Очните ябълки са умерено изпъкнали. Кожата е румена или с меден цвят, могат да бъдат с рижи, често меки като коприна коси. Нерядко посивяват или оплешивяват твърде рано, затова обикновено мъжът Питта е с оредели коси или с голяма, красива и напълно плешива глава. Обикновено кожата на Питта тип е покрита с бенки и лунички. Самата кожа често е мазна, топла и по-гладка от Вата тип. Зъбите са остри, жълтеникави и венците често кървят. Нормалната телесна температура на хората Питта е малко по-висока, ръцете и краката обикновено са топли, а понякога и потни. На хората с Питта конституция може да им е топло, когато на Вата и Кафа е студено. Потят се много, дори при десет градуса и често потта им има силен мирис на сяра. Краката им също се потят и може да миришат твърде силно. Топлината е основната характеристика на Питта пракрити, тези хора не понасят добре горещото време, силното слънце и тежката физическа работа. Въпреки, че са огнен тип сексуалното им желание може и да не е от най-силните. Те често използват секса, за да се освободят от гнева.

Всички хора от Питта тип се радват на добър апетит, отличен метаболизъм и много добро храносмилане. Консумират големи количества храни и напитки и ходят често по голяма и малка нужда. Обикновено изпражненията им са жълтеникави и меки. Когато са с нарушен баланс, проявяват влечение към лютиви и пикантни храни, които не са полезни за тях. Те трябва да консумират храни със сладък, горчив и стипчив вкус. Когато са гладни, Питта хората трябва да се нахранят възможно най-скоро, защото иначе стават раздразнителни и се понижава нивото на кръвната им захар. Сънят на Питта тип е със средна продължителност но е непрекъснат и здрав. Тези хора обичат да почетат преди сън и често заспиват с книга на гърдите. Менструацията и пубертетът на девойките с Питта конституция настъпват по-рано. Менструацията може да се появи още на 10 годишна възраст. Човекът Питта е силен, със силна воля и амбициозен. От огнения му темперамент струи енергия, сила да ръководи и да доминира. Интересува се от резултатите и действията, предизвикателствата не го притесняват. Обича спорта. Питта хората са будни и интелигентни, могат добре да се концентрират и да вникват в нещата. Имат силен, остър ум и добра памет. Мисълта им е задълбочена и логична , те са любознателни. Обичат да се задълбочават в проблемите и да намират решения. Умът им е винаги зает с нещо, обичат всякакви загадки и задачи с трудни решения. Могат да бъдат добри оратори, харесват знанието и са способни организатори и лидери. Питта тип са нощни птици. Стават много жизнени и бодри около полунощ и обичат да четат до късно през нощта. За тях редът и дисциплината са от голямо значение. В дома или стаята на човека Питта винаги е подредено. Дрехите са на своите места, обувките са поставени в правилни редички, а книгите са подредени по височина или по някакъв друг признак. Питта тип обича благородните професии. Те са лекари, инженери, адвокати, съдии. Притежават добри административни умения и се стремят към ръководни постове. Планират нещата и са амбициозни и дисциплинирани. Могат да станат и политици, имат силна харизма и хората са привлечени от тях. Често наред с голямото обаяние, което притежават, Питта хората проявяват стремеж да контролират и командват останалите. Те са склонни да се сравняват и конкурират с другите, проявяват агресивност и решителност и са педантични перфекционисти. Всичко трябва да бъде свършено навреме и както трябва . Тези хора не отстъпват и сантиметър от своите принципи, което понякога граничи с фанатизъм. Може да бъдат също егоистични, твърдоглави и неотстъпчиви. Те са доста критични, особено когато Питта е извън баланс. Ако няма кого да критикуват, те критикуват и обвиняват себе си.

Животът на Питта тип е със средна продължителност. Тези хора изгарят жизнената си енергия, заради своята прекалено активна мисловна дейност, перфекционизъм, агресивност и непрекъснатото преследване на успеха. Дълбоко в себе си носят вкоренен страха от неуспех, затова не обичат думи като „не“ и „провал“ , те са типични работохолици. По правило хората с Питта пракрити се стремят към материален просперитет и обикновено постигат с умерен успех тази своя цел, въпреки че повече харчат, отколкото спестяват. Обичат да живеят в луксозни домове, да карат скъпи коли. Харесват скъпи марки парфюми, скъпоценности, бижута и други луксозни предмети. Освен това изпитват удоволствие да демонстрират богатството си и скъпите си притежания. Основни характеристики :

ЕЛЕМЕНТИ: Огън и малко вода. КАЧЕСТВА: Горещо, лютиво, проникващо, леко, мазно, кисело ТЯЛО: Средно телосложение с правилни пропорции, мускулесто, топла и влажна кожа, често червена и с лунички и бенки. Косата често побелява рано. ХАРАКТЕР: Динамичен, целеустремен, лесно се утвърждава и постига резултати, амбициозен, смел, критичен, нетърпелив, доминиращ, егоцентричен, неотстъпчив, агресивен. ОСОБЕНОСТИ,ПРЕДПОЧИТАНИЯ, НАКЛОННОСТИ: Добри оратори, притежават сила да убеждават, борбена натура, приключенски дух, средна издръжливост на натоварвания, понася зле критиката, обича лукса и красотата, добра обмяна на веществата, добър апетит, трудно пропуска хранене, обича хладно време и горещината го дразни. ПРОФЕСИЯ: Дейности, изпълнени с предизвикателства, ръководни позиции, търговци, техници, изследователи. ПРОБЛЕМИ: Претоварване и напрежение, проблеми с черния дроб и стомаха, високо кръвно, проблеми с кръвообращението и сърцето, кожни проблеми. УРАВНОВЕСЯВАНЕ ЧРЕЗ : Признание и одобрение, отпускане чрез движение и високо качествена литература, редовна и енергийна храна. Сладък, горчив и стипчив вкус. Салати, хладни напитки. Уравновесяващи и охлаждащи масажи с кокосово масло. Плуване, лека атлетика, спортни състезания, тренировки за подвижност и издръжливост, дихателни упражнения.

ПИТТА ДИСБАЛАНС Физическото здраве на хората с Питта конституция е общо взето добро. Това се дължи най-вече на доброто храносмилане, което според Аюрведа е ключът към изграждане на здрави тъкани и запазване на силен имунитет. Средната възраст в живота, от края на юношеството до началото на старостта е периодът, в който Питта нараства у всички хора. Един тийнейджър, страдащ от акне или изпитващ горещина през нощта, проявява Питта дисбаланс. Друг често срещан пример за повишена Питта е мъжът на средна възраст от тридесет- четиридесет години, който при всяко събуждане установява, че косата му опада и побелява преждевременно, на който изведнъж се налага да сложи очила и който внезапно получава язва или проблеми, свързани със сърцето. Някои от тези условия предразполагат към нарушаване на баланса но хората от този тип са склонни да го предизвикват с това, че се пресилват и стигат до крайности. Под предлог, че могат да ядат всичко, те злоупотребяват с доброто си храносмилане , като преяждат или консумират неподходящи храни. Тъй като си поставят високи цели и се опитват да ги постигнат на всяка цена, това води до пренапрежение, прави ги взискателни и нетърпеливи. Питта доша контролира интелекта и дарява хората с тази конституция с чувство за дисциплина. Извън баланс, те болезнено се вманиачават в реда и стават дразнещо педантични. При сериозно нарушен баланс се появяват киселини в стомаха, язва, сърдечни болести и други проблеми, които най- вече са свързани със стрес. При Питта, балансът се нарушава по-бавно, отколкото при Вата, също така Питта причинява два пъти по-малко проблеми, отколкото Вата. Често Питта дисбалансът е предизвикан от по-рано появил се вата дисбаланс. Тази комбинация- две към едно обяснява скритата тенденция към безпокойство, което гневните и критични хора се опитват да прикрият. Повишената Вата също така допринася за повишаване на кръвното налягане. Ако се почувствате зле и причината е в това, че Питта доша е излязла от баланс, това не е непременно защото сте с Питта конституция. По природа Питта е склонна към умереност и е необходим голям стрес, претоварване или абсолютна небрежност, за да разрушите този инстинкт. Ако сте на мнение, че имате повишена Питта потърсете следните причини : Били сте подложени на стрес и сте реагирали с потиснат гняв, фрустрация и възмущение. Поставяте прекалено високи изисквания към другите и себе си, живеете под постоянно напрежение, притиснати сте от неотложни срокове и не понасяте да губите време. Напоследък сте яли твърде много гореща, пикантна, мазна или пържена храна, използвате много сол.Диетата ви съдържа голямо количество кисели, ферментирали храни като сирене, оцет, кисела сметана, алкохол. Нечиста храна и вода. Времето е горещо и влажно Преуморени сте от горещината или сте изгорели от слънцето. В своята практика един аюрведичен лекар отличава Питта дисбаланса при наличието на следните симптоми. Умствени показатели: Гняв, враждебност, себекритицизъм, раздразнителност, нетърпение, негодувание.

Поведенчески показатели: Изблици на яд, свадливост, тиранично поведение, критичност към другите, непоносимост към протакане.

Физически показатели: Възпаление на кожата, циреи, обриви, акне, прекален глад или жажда, лош дъх, горещи вълни, киселини в стомаха, язва, грапава, червендалеста кожа на лицето, ректално парене, хемороиди, непоносимост към горещина, зачервени очи, кисела миризма на тялото, слънчево изгаряне или удар, ясно изразено пожълтяване на урината и изпражненията.

Важно е да се запомни, че всеки от тези симптоми може да бъде причинен от всяка една от дошите- това са само най-разпространените белези на Питта дисбаланс.

Използвани материали :“ Aюрведа ръководство за домашно лечение“ Д-р Васант Лад и „Съвършеното здраве “ Дипак Чопра


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Последвайте ни:
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page